top of page
Search

Thaise (stoel)massage

Ik heb even getwijfeld of ik een blog zou schrijven over de huidige situatie in de wereld. Maar weet je wat? Er zijn al genoeg mensen die daar hun mening of visie over gedeeld hebben. Tijd dus voor een gewoon blog, met een verhaal over mijn Thaise massage cursus van eind februari. Nog NET op tijd voor alles veranderden.


Ik neem jullie eerst nog heel even mee terug naar mijn vorige blog, en dan terug naar de zin: “Als ik namelijk gespannen aan het masseren ben, dan zullen mijn patiënten dat gaan voelen.” Dit heb ik nooit echt doorgehad totdat ik steeds meer cursussen ben gaan volgen. Ze hebben mij het verschil laten voelen tussen ontspanning en aanspanning. Wat een enorm verschil maakt dit zeg! Als degene die mij behandeld gespannen is en twijfelt aan hetgeen wat hij/zij aan het doen is dan word ik hier, als patiënt zijnde, ook onzeker en gespannen van. Als de persoon die behandeld het vertrouwen kan geven dat hetgeen wat hij/zij doet in orde is kun je als patiënt ontspannen en daadwerkelijk genieten van hetgeen wat er gebeurd.

Eind 2019 nam ik tijdens een introductie workshop plaats op de tafel van een Thaise masseur. Ik heb altijd een beetje sceptisch tegenover Thaise massage gestaan. Al dat duw en trekwerk kan toch nooit goed zijn voor een mens?! Tijdens de introductie workshop stelde ik de vraag: “Hoe zorg ik ervoor dat mijn patiënten net zo ontspannen zijn/worden als de dame die nu op jouw tafel ligt?” De dame in kwestie was een bekende van de behandelaar en dat zorgde ervoor dat ik een beetje achterdochtig werd. Hoe kan iemand ZO ontspannen zijn?! Zeker als die persoon voor het eerst plaats neemt op je tafel, kan iemand zich dan daadwerkelijk zo overgeven aan jouw behandeling? Of kwam haar ontspannen state of mind doordat zij al vaker op zijn tafel had gelegen en ze precies wist dat wat hij deed goed voor haar was? De reactie hierop was: “kom maar liggen!” En daar lag ik dan, als scepticus van de groep, te wachten op de ontspanning welke die mevrouw had laten zien. Hij legde zijn handen op mijn voeten en alsof hij mij één of andere drug had gegeven verslapte mijn hele lijf. Zijn energie voelde aan als een warm deken en voor ik het wist had hij mijn been opgevouwen en lag mijn knie ongeveer naast mijn oor. ‘WAUW!!!! Dit wil ik ook leren!’ was het eerste wat ik dacht. En zo schreef ik mij direct in voor een cursus Thaise Stoelmassage bij deze meneer!


Tijdens deze cursus hebben we voornamelijk gewerkt aan ons lichaamsbewust zijn. Kan ik mijn lijf ontspannen terwijl ik aan het behandelen ben? En in hoeverre kan mijn patiënt ontspannen als ik met hem/ haar bezig ben? Zekerheid over wat je doet speelt hierbij een grote rol. Als je vertrouwen hebt in wat je doet dan straal je dit ook uit en zal het lichaam van de patiënt dit ook als prettig ervaren. Als er aan je lijf geplukt wordt, je twijfels voelt en er meerdere keren van positie veranderd wordt, ben je als patiënt snel klaar met de behandeling. Het voelt niet prettig, je kunt niet ontspannen omdat je geen vertrouwen hebt in de masseur. Zonder vertrouwen geen ontspanning!! Het fijne aan dit soort cursussen is; je bent met zijn alle aan het leren. Er is ruimte voor eerlijke feedback. Iets wat voor mij als masseur heel ontspannen en fijn voelt kan voor de patiënt juist het tegenovergestelde voelen. Je moet je intuïtie gaan ontwikkelen en aan gaan voelen of hetgeen je doet ook als fijn wordt ervaren. Bij mij blijkt dat ik snel te zacht ben in mijn massages. Voor mij kan het voelen of ik iemand daadwerkelijk pijn doe, terwijl de patiënt denkt: `nou dat kan wel wat harder!’ Mega interessant natuurlijk! En voor mij essentieel om te weten. Ik heb liever dat mensen dit tijdens de massage tegen mij zeggen dan dat ze na de massage vertellen dat het allemaal iets wat lafjes was en het wel wat steviger had gemogen. Nu begin ik mijn oog steeds meer te trainen, wat inhoudt dat ik aan het lijf kan gaan zien of het prettig voelt of niet. Soms moet je even door wat knopen heen en dit kan even pittig zijn, maar zorgt uiteindelijk wel weer voor de ontspanning die je zoekt. Ik ben steeds meer de grens op aan het zoeken en houdt hierbij mijn patiënt goed in de gaten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik nu te grof ga worden in mijn massages en iedereen de volgende dag met meer pijn wakker wordt dan nodig is.

Oké even terug naar het ontspannen van je eigen lijf, ik zeg het nog maar eens: ESSENTIEEL! De greep op de foto hiernaast hebben wij aangeleerd, en zoals je kunt zien vergt dit nogal wat vertrouwen!

De arm om de keel, de hand op het hoofd; het kan allemaal als zeer beklemmend ervaren worden. Echter als dit goed uitgevoerd wordt is het een hele fijne greep die veel ontspanning en/of emoties teweeg kan brengen. De eerste keer dat mijn medeleerling deze greep op mij toepaste kon ik het welgeteld 3 minuten volhouden voor ik haar vroeg alsjeblieft los te laten. Het voelde zo onprettig dat ik er benauwd van werd. De leraar stond er op dat moment precies bij en vroeg mijn medeleerling om haar mening: wat had zij gevoeld? Was haar lijf ontspannen? En, hoe zat het met haar ademhaling? Ze bleek zo gefocust te zijn op de oefening, dat ze even vergeten was regelmatig en diep adem te halen. Daarnaast waren haar armen gespannen en dat was precies het gedeelte wat om mijn nek zat… Je kunt je nu misschien wel voorstellen waar mijn benauwde gevoel vandaan kwam. De leraar heeft mij laten voelen hoe het is als deze greep toegepast wordt vanuit volledige ontspanning. Ik zal heel eerlijk toegeven dat het voor mij nog steeds wat onwennig voelde, maar het verschil was enorm. Ik kon me focussen op de spier welke hij aan het behandelen was in plaats van op de arm die zich rond mij nek bevond. Doordat ik dit verschil heb kunnen ervaren was ik mij er zeer van bewust hoe groot het verschil was tussen aan- en ontspanning. Zelf heb ik de greep ook bij iemand mogen toepassen en was ik dus enorm gefocust op mijn ademhaling en ontspannen lichaam. Degene op de stoel kon mij uiteindelijk vertellen dat ze het als zeer prettig had ervaren. Super fijn, dat deze ervaring ervoor zorgde dat ik de greep op een ontspannen en zachte manier uit kon voeren.


Sinds dat weekend pas ik Thaise massage ook toe tijdens mijn massages. Het is een prachtige manier van masseren die veel werk kan verzetten als het vanuit ontspanning gedaan wordt. Als een menselijk lichaam ontspannen is kan het heel wat hebben, en dat vergeten we wel eens. Het grote verschil is dat als het lijf gespannen is tijdens de Thaise massage deze als pijnlijk ervaren kan worden. Terwijl ik echt heb geleerd dat zodra het lijf van zowel behandelaar als ontvanger ontspannen is dit een prachtige manier van masseren is.

Ik hoop nog veel meer lessen van deze leraar te mogen gaan volgen zodat ik jullie allemaal kan laten ervaren hoe geweldig een Thaise massage kan zijn!

46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page